Donosimo vam recept za odličnu voćnu tortu, koja je za ovo vrijme odlično osjveženje. Njen jeidnstven okus i izgled, izbacit će vas iz cipela. Iznenadit ćete vaše goste upravo ovom tortom, a da ne pričamo o vašoj bližoj porodici. Slobodno je možete poslužiti i na nekom prijemu, jer će itekako svojim izlgedom, a tek svježinom okusa privući izuzetnu pažnju svih prisutnih.
Nadamo se da ćete je već danas pripremiti i uživati u svim njenim čarima :))))
SASTOJCI:
TIJESTO:
25 dag glatkog brašna
10 dag šećera
1 paketić praška za pecivo
1 paketić vanilin šećera
8 dag maslaca
1 jaje
FIL:
1/2 l mlijeka
2 vrećice pudinga od vanilije
20 dag šećera
80 dag milerama (ili masnog kiselog vrhnja)
voće
preljev za tortu
PRIPREMA:
Od navedenih sastojaka zamijesiti prhko tijesto i ostaviti u hladnjaku oko 45 minuta.
Tada ga razvaljati i staviti na dno i stijenke okruglog kalupa, prethodno namazanog margarinom i posutog brašnom.
NAPOMENA:
Ako vam je tijesto previše suho, mrvi se, dodajte kašiku kiselog vrhnja, malo maslaca.
U mlijeku skuhati puding i šećer, skinuti s vatre i u vrelo istresti mileram. Odmah sipati u kalup, preko fila staviti voće po želji, može biti doista svako voće i kombinacija svih vrsta voća.
Peći 70 minuta u pećnici zagrijanoj na 170 stupnjeva. Dobro ohladiti, najbolje preko noći i tada preliti preljevom za torte.
Uvijek je pečem u kalupu promjera 26 cm.
Kada tortu izvadite iz pećnice fil će se “tresti” i “mrdati”. Neka vas to ne brine, stegnut će se hladeći.
kuhar.ba
Nema komentara:
Objavi komentar