KARAMEL, ORASI I PUUUNO ČOKOLADE, SVE NA JEDNOM MJESTU - TORTA GRETA GARBO - Male Slatke Tajne :)

Breaking

utorak, 27. veljače 2018.

KARAMEL, ORASI I PUUUNO ČOKOLADE, SVE NA JEDNOM MJESTU - TORTA GRETA GARBO



Ovo je nešt nevjerovatno, s puno čokolade., oraha i karamele.Torta Greta Garbo, će vas doslovno izbaciti iz cipela, koliko je zapravo jaka. Nevjerovatnog je okusa, a kao što vidite, izgleda još bolje i bogatije.


Uvijek je možete poslužiti za bilo koju prigodu, osobito ako su vaši gosti zahtjevni, a naravnošto se tie ozbuljnih prijema, u svakom slučaju je poslužite, jer će privući poprilično pažnje.

Sastojci:

Kore:

12 bjelanjaka
12 žlica šećera
4 žlice brašna (oštrog)
300 g oraha mljevenih


Prvi premaz:

120 g šećera
50 g maslaca (margarina)

Drugi premaz:

120 g čokolade
120 g maslaca (margarina)


Fil:

12 žumanjaka
8 žlica šećera
1 dcl. mlijeka
2 vanilija šećera
250 g maslaca (margarina)


Priprema:

Kore:

Bjelanjke i šećer izmiksati,pa dalje lagano mješajući žlicom dodavati brašno i mljev.orahe. Od toga peći 3 kore u manjoj tepsiji ili 1 koru u velikoj tepsiji od rerne.Tako sam ja radila.


Staviti peći na laganiju temperaturu oko 180 stupnjeva na 20-25 min.Sve opet zavisi i od rerne. Kad je pečena kora,ostaviti da se hladi i poslije ju izrezati na 3 dijela

1. premaz:

Šećer staviti na “vatru”da se topi i kad je postao smeđe/karamel/boje dodati u njega maslac i mješati kratko dok ne postane žitka karamel masa.

Sada sa tom vrućom masom tanko,tanko premazati kore.Čak se nemora ni sve utrošiti. Premaz ne smije biti debel,jer se neće moći rezati lijepe šnite torte.


Pošto se taj karamel jako brzo steže,ja sam ga čim se stvrdnuo cijelog izbockala nožem da malo popuca ta kora od karamela,a sve u svrhu boljeg rezanja torte!

2. premaz:

Od čokolade i maslaca napraviti glazuru i kad se glazura malo prohladi,namazati ju na sve tri kore po onom karamelu.Ostaviti da se stegne …

Fil:

Kuhati na pari žumanjke, šećer i mlijeko dok se ne zgusne.U ohlađeno dodati izrađeni maslac i sve dobro zajedno izmiksati.Zatim se filom mažu sve tri kore na kojima je već špinani šećer i čokoladna glazura.


Tortu možete ukrasiti po vašoj želji, pusite mašti na volju, i napravite zanimljivu dekoraciju. Kada je probate, javite nam vaše utiske, a iskreno se nadamo da ćete uživati, baš kao što smo i mi uživali, i to u apsolutno svakom zalogaju, to je bila ljubav, na prbi zalogaj... :)))

Izvor: coolinarika.com

Nema komentara:

Objavi komentar