Odlične sštrudlice, gotove za pola sata. MOžete ih praviti od kajsije, šljiva, ili nekog drugog džema, ali meni su najdraže one od šljive. Štrudlice su brzo gotove, i veoma zahvalne, jer uglavnom svi ih volimo, a djeca ponajviše. Uvijek su dobe za doručak uz kafu, mlijeko ili čaj, ovisno o tome šta više volite, i naravno, uvijek ih možete grickati tokom cijelog dana. :)))
Sastojci:
200 gr maslaca
150 gr šećera u prahu
2 kašike jabukova sirćeta
9 kašika hladne vode
550 gr brašna
1 kašičica sode bikarbone
Šećer u prahu
1 vanilin šećer
Džem od šljiva, kajsija, ili neki treći, ovisi o vama, šta vam se više sviđa, ili šta trenutno imate u kuhinji.
Priprema:
U posudu staviti mast i šećer u prahu. Umutiti da bude pjenasto pa dodati sirće, hladnu vodu, sodu bikarbonu i brašno. Zamesiti testo i ostaviti na hladnom da stoji 1 sat.
Kad testo odstoji podeliti ga na 2 dela. Svaki deo oblikovati u valjak, jer kad budemo valjali ploču od testa da nam bude četvrtastog oblika ne okruglog.
Oba dijela tjesta razvaljati u ploču veličine 21 x 30 cm. Oba razvaljana testo uzduž podijeliti na 3 dijela.
Da bi ivice tjesta bile ravne prilikom valjanja koristiti lenjir.
Na svaki dio staviti uzduž džem i presaviti. Iseći presavijeno tijesto na 5 dijelova.
Štrudlice stavljati u pleh prethodno obložen papirom.
Peći na 170 stepeni 20 minuta. Pečene štrudlice uvaljati u šećer u prahu pomiješan sa vanilin šećerom.
bsanskikuhar.ba
Nema komentara:
Objavi komentar