Iako teško da ćemo sami sebi priznati, ali znamo da hljeb koji svakodnevno konzumirano, baš i nije zdrav, te vam preporučujemo da ga ne kupujete.
Međutim, hljeb o kojemu ćemo vam ukratko pisati i dati detaljan recept možete jesti koliko vam je volja, bez posljedica po liniju i naravno nama najvažnije, naše zdravlje.
Recept je osmislio i preporučuje ga svima ugledni kardiolog, Steven Gundry, iz Nebraske.
Mi smo izabrali jedan od trenutno najpopularnijih na internetu, a vi možete da istražujete varijacije na temu.
RECEPT:
2 šolje bademovog brašna
1/3 čaše + 1 kašika mljevenog lana
1 kašičica zrna cijelog lana
1/2 kašičice soli
1 kašičica sode bikarbone
1/2 šolje gustina
6 kašika putera
4 jaja
1 kašičica jabukovog sirćeta
1/2 čaše grčkog jogurta
POSTUPAK
U velikoj činiji pomješajte sve praškaste sastojke i lan.
U tiganju otopite puter i ostavite da se prohladi na pet minuta.
Pomješajte otopljeni puter sa jajima, sirćetom i jogurtom.
Gumenom kašikom nježno pomješajte vlažne i suve sastojke dok ne dobijete brašno. Pazite da ne pretjerate sa miješanjem jer će onda postati pregusto i uljano.
Sipajte u posudu za pečenje koju ste obložili papirom za pečenje. Po želji pospite sa još malo lana.
Pecite na 175 stepeni oko 25 minuta (provjeravajte čačkalicom da budete sigurni kada je gotovo).
Pustite hljeb da se prohladi u rerni, potom isjecite tanke kriške i poslužite.
Da biste očuvali svježinu ovog hljeba, zamotajte ga u papirni ubrus i smjestite u kesice sa hermetičkim zip zatvaračem.
Izvor: zena.rs / slobodna-bosna.ba
Nema komentara:
Objavi komentar