Receptura koju morate probati, jer se radi o najboljm ledenim kockama koje ste probali. Toplo vam ih preporučujemo, jer ćete ih jako brzo zavoljeti.
Kolač je fantastičan, osobito ga krase njegove kreme, koje se naprosto tope u vašim ustima.
Odličan je izbor, ukoliko vam dolaze gosti, a naravno slobodno ga možete poslužiti i na nekim ozbiljnijim prijemima, jer uistinu izgleda veoma bogati, ali nije samo negov bogat izgled taj koji ga krasi, već i njegov nejverovatan okus.
SASTOJCI:
KREMA PRVA
7 bjelanjaka
7 kašika šećera u prahu
7 kašika brašna
prstohvat soli
120 ml mlakog mlijeka
KREMA PRVA
7 žumanjaka
7 kašika šećera
5 kašika škrobnog brašna
750 ml mlijeka
250 gr margarina za kreme
KREMA DRUGA
2 vrećice šlag pjene
250 ml mlijeka
PRIPREMA
Bjelanac i sol umutiti tako da se dobije čvrsti snijeg.
U snijeg postepeno dodavati šećer i brašno i sve lagano umiješati.
Smjesu za biskvit izliti u kalup promjera približno 24×24cm.
Pećnicu zagrijati na 175*C i peći biskvit 10 minuta.
Pečeni, još topli biskvit preliti s toplim mlijekom i ostaviti da biskvit skroz upije mlijeko.
Biskvit ohladiti.
Od žumanjaka, šećera, gustina i mlijeka skuhati kremu.
Nakon što se krema skroz ohladila u nju dodati margarin izrezan na listiće pa kremu dobro promiješati (izmiksati) da bude skroz glatka.
Kremu premazati preko ohlađenog biskvita.
Na kraju umutiti šlag i premazati kolač.
Prije posluživanja kolač dobro ohladiti, najbolje je ostaviti ga u hladnjaku preko noći, jer nakon što odstoji mnogo ljepšeg i sočnijeg okusa, što će mu još veći plus dati.
Izvor: coolinarika.com / receptizatorte.com
Nema komentara:
Objavi komentar