MORATE JE PROBATI, JER KO JU JE PROBAO, ODMAH JE TRAŽIO RECEPT - CHOCO NESS TORTA :) - Male Slatke Tajne :)

Breaking

četvrtak, 1. ožujka 2018.

MORATE JE PROBATI, JER KO JU JE PROBAO, ODMAH JE TRAŽIO RECEPT - CHOCO NESS TORTA :)




Fantazija, koja se jednostavno topi u ustima, i kada je jednom prboate, odmah ćete se na nju navući. Često je pravim, i svaka moja prijateljica kada bi ju je probala, odmah bi mi tražila recept. Torta j veoma jednostavna, a TORTA i nije baš tako skupa, niti teška za napraviti, stoga je često možete praviti i u njoj uživati. Nadamo se da ćete je probati napraviti i naravno u njoj uživati.


SASTOJCI

3 jaja
3 kašike šećera
2 bjelanca
1 kašika šećera
3 kašike brašna
1 kašika kakaa
1 prašak za pecivo
6 kašike mljevenih oraha
2 kašike mlijeka



KREM:

700 ml. mlijeka
2 praška za puding od vanile
120 gr. šećera
2 žumanca
3 kašikice instant kafe
150 gr. putera

ČOKLADNI PRELIV:

200 gr. tamne čokolade (66% kakaa)
400 ml. slatke pavlake




PRIPREMA

PJenasto umutititi 3 zumanca i 3 kašike šećera. U posudi prosijati brašno i kakao, dodati prašak za pecivo i mljevene orahe pomiješati sa žumancem.

Umutiti bjelance (3+2) sa kašikom šećera u čvrst snijeg i polako sjediniti sa prethodnom smjesom.

Izliti u kalup, promjera 22, u kalup prethodno staviti pek papir, i peći 40 minuta, na temperaturi od 180 stepeni.

Pečenu koru ohladiti, odstraniti pek-papir. Oko kore ponovo staviti rubove od kalupa za torte i poprskati koru sa mješavine od 2 kašike mlijeka.


KREMA

U 500ml mlijeka dodati šećer i staviti na ringli da zakuha. U preostalo hladno mlijeko razmutiti prašak za puding, dodati žumanca, koja su lagano razmućena i sve dobro izmiješati.

U vrućre mlijeko dodati instant kafu, a onda i razmućeni puding sa žumancem i sve tako miješati dok se krem ne ujednači, na srednjoj temperaturi.

Gotovi krem skloniti sa ringle, prekriti površinu krema prozirnom folijom i ostaviti da se hladi. Puter pjenasto umutiti pa mu u nekoliko navrata dodati mlaki krem i dobro umutiti mikserom.


Kremu preliti preko kore i staviti je u frižider da se dobro ohladi.

Čokoladni preliv najbolje staviti narednog dana, ukoliko vam se ne žuri previše.

ČOKO PRELIV:

Čokoladu sitno isjeckati. Vrhnje zakuhati, preliti preko čokolade i miješati dok se ne dobije finu glatku smijesu.


Preliti preko fila i hladiti u frižider 2-3 sata.


kolaci7.blogspot.com

Nema komentara:

Objavi komentar