Odlična karamel bajaderica, bez puno troška, i pečenja, tako da je gotova za tili čas. Fantastičog okusa, tako da je moćete za apsolutno sve prigode pripremiti i poslužiti.
Karamel bajadera, je zaista kolač koji je za sve situacije, jer izgleda veoma bogato, ali također i njen okus je veoma bogat i ugodan za vae nepce :)).
Ukoliko se odlučite da je pravite, nećete se pokajati, opravdat će sve svojim okusom, kada je probate, a nadamo se da hoćete... :)))
Sastojci za karamel bajaderu:
Prvi dio:
250 gr šećera u prahu
2 jaja
100 gr lješnjak karamela
1/2 margarina
250 gr mljevenog keksa
Drugi dio:
250 gr šećera
1dl vode
1/2 margarina
250 gr mlijeka u prahu
Glazura:
100 gr bijele čokolade
Priprema
Prvi dio:
Šećer u prahu umutiti sa dva jajeta, pa kuhati na pari. Kad je kuhano u vruće dodati lješnjak karamele, mješati da se istope. Zatim dodati margarin da se i on istopi. Dodati mljeveni keks, sve izmješati pa sve to jednako rastanjiti u plehu.
Drugi dio:
Šećer i vodu staviti na vatru da se šećer dobro istopi. Sklonuti sa vatre pa dodati margarin da se istopi. Zatim dodati mlijeko u prahu, izmješati i sipati preko prvog dijela pa izravnati.
Po želji preliti sa glazurom od bijele čokolade a može i bez nje, sve ovisi o vama šta želite.
*Jaja i šećer nemojte kuhati da bude previše čvrsto, bolje da se doda još malo mljevenog keksa ako procjenite da je potrebno.
U drugom dijelu pravljenja, savjetujemo vam da koritite mlijeko u prahu, ukoliko se desi da vam smjesa bude rjeđa, slobodno dodajte puding, ili ponovo mlijeko u prahu.
izvor:www.coolinarika.com / kolaci.abcooking.info
Nema komentara:
Objavi komentar