Sastojci
biskvit:
6 bjelanca
200 g šećera
150 ml ulja
6 kašika brašna
1/2 vrećice praška za pecivo
100 g čokolade za kuhanje
krema:
6 žumanaca
6 kašika šećera
100 g čokolade za kuhanje
125 g margarina ili putera
i još:
po ukusu šlag pjena ili slatko vrhnje, čokolada
Priprema
1.
Umutiti bjelanca i šećer, pa dodati ulje. Posebno sjediniti brašno, prašak za pecivo i rendanu čokoladu; dodati u snijeg od bjelanaca, pa pažljivo sjediniti. Pleh premazati puterom i posuti brašnom. Sipati smjesu; peći u pećnici zagrijanoj na 180 C.
2.
Dok se biskvit peče, pripremiti kremu: na pari umutiti žumanca i šećer. Dodati izlomljenu čokoladu. Kada se čokolada otopi, maknuti kremu i dodati puter ili margarin. Izmiksati. Kremu premazati preko hladnog biskvita. Ostaviti u frižider da se ohladi i stegne.
3.
Kada se krema stegne, kolač premazati umućenim šlagom, posuti rendanom čokoladom.
Nema komentara:
Objavi komentar